תיקון קיר גבס הינו תהליך פשוט – במידה ועוקבים אחרי כל הצעדים ומבצעים אותם בהקפדה שכן, אי הקפדה על פרטים בתהליך התיקון, עלול להוביל ליצירת מראה לא אחיד ולא חלק למגע.
עבודות גבס הינן מראה שכיח בישראל וכיום כמעט ולא ניתן למצוא בית שלא מכיל עבודת גבס כלשהי, אם זו תקרת גבס, הנמכת תקרה למזגן, קירות גבס, קרניזים ואפילו מזנונים, מדפים ונישות מסוגים שונים. גבס הוא אחד החומרים הטובים ביותר למגוון פתרונות אך יש לו חיסרון אחד בולט – קירות גבס עשויים להיות שבירים. די בהיתקלות של חפץ כלשהו כדי לגרום לנזק שלמראית עין נראה רציני מאוד.
במדריך הבא, תוכלו ללמוד כיצד לבצע תיקוני גבס בעצמכם בקלות וברמה מקצועית. לא משנה אם אתם מתקנים חור שנוצר כתוצאה מבורג שהוצא מהקיר או תיקון רציני יותר של סדק ושבר. מעקב אחר הצעדים הבאים, יבטיח לכם תוצאות מעוררות גאווה.
כלי העבודה והחומרים שנזדקק להם
שפכטל (מרית) – אותו שפכטל שמשמש אותנו לתיקונים והחלקת קירות.
נייר לטש – נייר לטש מספר 120 יעשה את העבודה בצורה מצוינת על ידי החלקת הקירות והתיקונים מבלי לפגוע בהם.
נייר לגבס – אלו הם גלילי נייר מיוחדים וזולים במיוחד, בעזרתם ניתן לאטום חורים, חללים וחיבורים בין לוחות הגבס.
שפכטל אמריקאי – משמש להחלקת הקירות, סתימת חורים קטנים והדבקת נייר השפכטל.
תיקון קיר גבס
על מנת לתקן קיר גבס נצטרך לאבחן את סוג התיקון מאחר והטיפול ישתנה מנזק לנזק בהתאם לגודלו ומיקומו , כפי שנסביר בהמשך המדריך.
שלב ראשון – הכנת השטח
כדי שנוכל לבצע ביעילות תיקון קיר הגבס ולקבל גימור חלק למראה ולמגע, יהיה עלינו להסיר חלקים רופפים ושאריות אבק, על מנת להבטיח לנו שחומרי האיטום יתחברו היטב למשטח המטופל.
הכנת השטח פשוטה מאוד. כל שעליכם לעשות הוא להשתמש בשפכטל (מרית) על מנת לגרד ולהסיר חלקים בולטים מהקיר. לצעד זה חשיבות גבוהה מאחר ואם לא נסיר שאריות של חלקים רופפים, עשויים להיווצר בליטות שיכערו את הקיר.
לאחר הסרת כל חלק רופף או חלק בולט, יש לשייף מעט את קיר הגבס כדי להבטיח שהמשטח יהיה חלק לחלוטין. משטח חלק יש לזכור, יבטיח תוצאה וגימור איכותיים.
עם סיום השיוף והחלקת הקיר, יש לנקותו משאריות אבק שנוצרו ושעלולים להקשות עלינו במריחת חומרי האיטום והתיקון. ניתן להיעזר במטלית נקייה על מנת לבצע צעד זה באופן מוצלח.
שלב שני – תיקון ואיטום חורים
בשלב זה עלינו להבחין בין שני סוגי חורים ותיקונים. תיקונים קטנים של עד בערך רוחב של 1 סנטימטר ותיקונים גדולים יותר.
תיקון קטן של קיר גבס
אם מדובר בתיקון קטן, כל מה שתצטרכו לעשות הוא למרוח שפכטל אמריקאי בעזרת המרית. ליישר את אזור התיקון ולחכות שיתייבש. לאחר הייבוש, סביר להניח שחלק מהשפכטל שקע אל תוך החור. זהו תהליך טבעי לחלוטין ולכן מורחים בדרך כלל עוד שכבה או שתיים של שפכטל אמריקאי עד לקבלת משטח ללא שקעים (יהיו בליטות קלות כתוצאה מחומר עודף בהן נטפל בהמשך). שימו לב שכדי ליישם שכבה נוספת של שפכטל אמריקאי, יש להמתין לייבוש מלא וסופי של השכבה הנוכחית. מריחת שכבה חדשה של שפכטל אמריקאי על שכבה שאינה יבשה, תביא להתפוררות התיקון ויצירת גושים על גבי קיר הגבס.
לאחר שכל החורים כוסו לחלוטין והתייבשו, ניעזר בנייר הליטוש על מנת להחליק את התיקונים שביצענו. יש להתחיל ולשייף את קצוות התיקון בצורה מעגלית תוך הפעלת לחץ קל עד בינוני ולהיכנס אל תוך מרכז התיקון בהדרגה, עד שמתקבל משטח חלק לחלוטין.
במידה והכל התנהל כשורה, תוכלו לנקות את המשטח (היטב) משאריות אבק ולצבוע אותו בצבע המתאים.
תיקונים גדולים של קירות גבס
השיטה לתיקונים קטנים של קירות גבס עשויה שלא להספיק לתיקונים גדולים יותר מאחר וחומר המילוי ישקע אל תוך החור או שמא לא יתייבש עד תום או שיותיר סדקים.
כדי לתקן חור גדול יותר, נמרח שפכטל אמריקאי מסביב לחור. בשיטה זו אנו משתמשים בשפכטל האמריקאי בתור דבק.
לאחר שמרחנו את חומר המילוי (שפכטל אמריקאי), ניקח נייר גבס במידה הרצויה ופשוט נדביק אותו על גבי התיקון. לאחר שעשינו זאת, ניעזר במרית על מנת למרוח שכבה נוספת של חומר מילוי על הנייר ומסביבו.
הסירו חומר עודף והמתינו לייבוש מלא של השפכטל.
לאחר ייבוש החומר, שייפו בעדינות את התיקון וסביבתו, בהקפדה על הסרת חומר עודף והחלקת קיר הגבס מצד אחד ומצד שני, שלא לפגוע בנייר הגבס.
לאחר החלקת הקיר ושייופו, תוכלו להמשיך בצעדים שנדונו בסעיף הקודם, משמע, ניקוי שאריות אבק וצביעת הקיר.
כדאי לדעת
במידה והתגלה סדק בחיבורי קיר הגבס יתכנו שני תרחישים נפוצים:
תרחיש ראשון – התשתית (קונסטרוקציה) לא יציבה או שלוחות הגבס לא הותקנו לתשתית בצורה טובה ולכן הלוחות לא יציבים. במצב כזה, ניתן לנסות ולפתור את הבעיה בעזרת נייר גבס – בדומה לתיקון שתואר בסעיף הקודם או להשתמש במסטיק אקרילי לבן וגמיש. יתרונותיו נובעים מעצם היותו גמיש (במידה שהלוח לא הורכב בצורה איכותית) וניתן לצביעה בצבע הקיר.
אם הסדקים חוזרים על עצמם או אם ישנו חשש בטיחותי, יש להיוועץ מייד בבעל מקצוע לעבודות גבס, על מנת שיספק לכם את הפתרון הטוב ביותר לבעיה. לעתים, תיקון קיר גבס צריך להתבצע על ידי אדם שמוסמך לכך.
תרחיש שני – לוחות הגבס הוצבו במרחקים גדולים מדי בעת התקנתם. דבר זה גורם לכך שנייר הגבס אינו יכול לעמוד בלחץ. במקרה זה נהוג להשתמש בחומרי מילוי ובניירות מתאימים או לחלופין, להסיר את הנייר הישן ולהתקין חדש במקומו. אנו ממליצים להיוועץ באיש מקצוע לעבודות גבס גם התרחיש זה.
לסיכום, תיקון קיר גבס יכול להיות תהליך פשוט ומעקב מוקפד אחר התהליכים שתוארו, יכול לספק לכם תוצאות מקצועיות. יחד עם זאת, אם מדובר בתיקון גדול במיוחד או תזוזה של השלד או לוחות הגבס, אנו ממליצים להיוועץ באיש מקצוע מנוסה.