עבודות גבס הפכו לדבר שבשגרה כמעט בכל בית בישראל. אם זה הנמכת תקרה, בניית נישת גבס או בניית קיר, הגבס תפס את מקומו הבולט בענף הבנייה הקלה בזכות יתרונות רבים שבאים לידי ביטוי בעלויות נמוכות, ביצוע מהיר ונקי באופן יחסי, אפשרות לפירוק העבודה בהתאם להעדפות, מגוון עצום של אפשרויות – החל מבניית קירות, דרך הרכבת תקרות מעוצבות ועד רהיטים ונישות בשילוב עם שיש, זכוכית, תאורה ועוד אפשרויות ויתרונות רבים וטובים.
יחד עם זאת, לעתים ניתן לשמוע דעות מנוגדות על עבודות גבס, בעיקר כאלה שנוגעות לאיכותן. במאמר שלפניכם, ננסה לכמת את הבעיות והתלונות הנפוצות ולספק לכם מענה הולם לפתירתן והסרת הספקות, אם קיימות.
בעיות נפוצות בעבודות גבס ודרך פתרונן
בחירת סוג מתאים של לוחות גבס
ישנם לוחות גבס מסוגים שונים שמותאמים למטרות שונות. הסוגים הללו נבדלים זה מזה בצבעים שונים, כאשר הצבעים הנפוצים ביותר לשימוש הביתי הם:
1. הפשוט ביותר – הלבן
2. לוחות גבס חסינים לאש – הלוחות האדומים
3. לוחות חסינים ללחות בצבע ירוק.
על סוגי לוחות הגבס כבר פרטנו במדריך לעבודות גבס ואנו ממליצים לקרוא אותו בעיון. כעיקרון, אנו ממליצים לבחור בסוג האדום, פרט למקומות שבהן יש לחות וכאן טמונה הבעיה. חשוב להבין שגבס ירוק ולמעשה אף סוג גבס, אינו מיועד להתמודד עם מגע ישיר של מים. אם בחדר האמבטיה או בכל מקום אחר בביתכם, לוחות הגבס ניזוקו כתוצאה מרטיבות, עליכם לבדוק ולהבטיח שלעולם לא יגיעו מים במגע עם לוחות הגבס.
ניתן להשיג מטרה זו על ידי חיפוי בקרמיקה באמבטיה ובמטבח ושימוש בחומרי איטום כדוגמת רובה.
רטיבות בלוחות הגבס
מקרה נפוץ אחר של רטיבות יכול להיווצר בחלק התחתון של קירות הגבס, במקומות שלכאורה הקיר אינו צפוי לבוא במגע עם מים – לדוגמה בסלון. במקרה כזה, יופיעו בחלק התחתון של קירות הגבס, סימני רטיבות וקילופים. תופעה זו נגרמת כתוצאה ממים המחלחלים אל הקיר בעת שטיפת הרצפה. באין בידוד מספק, המים עלולים להיספג בלוחות הגבס ולגרום לנזק. על מנת למנוע תופעה זו, יש להשתמש בחומרי איטום המותאמים לשימוש ברצפות – כגון רובה. כמו כן רצוי להשתמש בסיליקון מבודד (מגיע בשפופרות) ולמרוח אותו בחיבור שבין קיר הגבס לרצפה – עוד לפני הרכבת הפאנלים.
בידוד ירוד של רעשים
למען האמת, שימוש בקירות גבס יכול להבטיח בידוד טוב יותר של רעשים ביחס לקיר בלוקים רגיל.
אם ניכנס לנתונים טכניים, קיר גבס יכול לבודד רעשים ב-30% עד 100% טוב יותר ביחס לקיר רגיל. אז איך קורה שקירות גבס לעתים אינם עומדים במשימה?
התשובה נעוצה באיכות הרכבה ירודה ולא נכונה. כדי להשיג את הבידוד הטוב ביותר, חובה להשתמש בחומרי בידוד מתאימים כגון צמר סלעים. מומלץ להעיף מבט בקטלוג של אחת החברות המוכרות כגון טמבור או אורבונד כדי להבין את המגוון רחב של מוצרים עומד לרשותכם.
אמצעים נוספים שתוכלו להיעזר בהם, היא התקנה של לוחות כפולים. זה אחד הפתרונות היעילים, הזולים והאהובים עלי באופן אישי. כל שעליכם לדרוש ממתקין הגבס שבחרתם הוא שכל צד בקונסטרוקציה יורכב משתי שכבות של לוחות גבס.
בשיטה זו תקבלו למעשה קיר המורכב מעובי של ארבע לוחות (שני לוחות מכל צד) בתוספת לחומר הבידוד שיהיה בין הלוחות. זהו כאמור פתרון מומלץ מאוד שתורם לבידוד ולחוזק הקיר.
הערה – אם אתם מעוניינים להגיע לרמות בידוד גבוהות עוד יותר, לפתרונות שעבודות הגבס מספקות אין גבולות. תוכלו לרכוש לוחות גבס מבודדים ומיוחדים שמותאמים לתעשייה ולאולפנים.
הקירות אינם חזקים
בנקודה זו יש לזכור שאת חוזק ויציבות הקיר מקנה התשתית – קונסטרוקציה ולכן אסור לחסוך בזמן העבודה ובחומרי הגלם כאשר בונים קונסטרוקציה. בנוסף, יש לחבר את לוחות הגבס אל הקונסטרוקציה במספר רב של ברגים שאם לא כן, עלולות להיווצר נקודות רופפות שלא יחזיקו את הלוחות בצורה נאותה.
אם הקפדתם על השלבים שתוארו, קיר הגבס שלכם יהיה חזק מאוד. למחמירים שבינינו, אני ממליץ להיעזר בטיפ שתואר בסעיף הקודם ולהשתמש בלוחות כפולים של גבס מכל צד. החוזק שיתקבל יפתיע גם אתכם.
סדקים וקילופים
בואו ונשים דברים על דיוקם. סדקים לצערנו קורים בכל סוג של מבנה ולא משנה אם הקיר עשוי גבס או בטון. שינויי טמפרטורות ותזוזות קרקע, גורמים לתופעות הללו.
יחד עם זאת, בעבודות גבס שלא נעשו כהלכה, יתכנו קילופים וסדקים בנקודות החיבור לתקרה, לקירות או בין לוח ולוח. מקור הבעיה בדרך כלל בחיבורים לא חזקים של הלוחות את הקונסטרוקציה, מרחקים גדולים מדי בין לוחות הגבס לבין התקרה או בין הלוחות לבין קירות תומכים ולעתים אף רווחים גדולים מדי בין לוח אחד למשנהו.
הפתרון במקרה זה יכול להיות מגוון ודורש יצירתיות בשילוב זוג ידיים טובות. בדרך כלל החלפת הנייר ומילוי של חומר מתאים יעשו את העבודה.
אם אתם רוצים לנסות פתרון קל הרבה יותר ושיכול להתאים, בכפוף למצב הקיר או הסדק, תוכלו להשתמש בחומר מילוי אקרילי – גמיש ושניתן לצביעה.
במקרה של שקעים בקיר או תיקונים אחרים, מומלץ לעיין במדריך לתיקון קיר גבס.
מדפים ונישות צוברים אבק שקשה לניקוי
ניקוי קיר גבס יכול להיות מתסכל, בעיקר במקומות שמועדים לפורענות וצבירת אבק ולכלוך. עליכם להבין שמקור הבעיה אינו הגבס אלא מה שמצפה אותו. ברוב המקרים, צובעים את הגבס בצבע אקרילי ואין עם זה שום בעיה – כל עוד לא מדובר במקום צובר אבק כגון מדף גבס.
במקרים שכאלה, קשה מאוד לנקות את מדף הגבס אם הוא צבוע בצבע אקרילי מחוספס (ואפילו במעט). הפתרונות האפשריים יכולים להיות שימוש ושילוב של זכוכית או שיש בעבודות הגבס לציפוי המקומות הבעייתיים. פתרון זול ואהוב עלי במיוחד הוא צביעה של המדפים או כל מקום שעשוי גבס וצובר אבק, בצבע שמן בגוון מט.
על ידי החלקת המדף וצביעתו בצבע שמן, נקבל משטח אטום וחלק שניתן לניגוב בקלות רבה.
תליית תמונות ומדפים על קיר גבס
כיום קיימים מגוון פתרונות לתלייה של תמונות מדפים וכל מה שרק תדמיינו על קירות גבס. למרבה ההפתעה, התקנת הפתרונות הללו קלה עוד יותר ביחס לקביעת מסמר או בורג בקיר רגיל. התאמה של המוצר הנכון, תאפשר לכם לתלות על הקיר כמעט כל מה שתרצו בצורה בטיחותית ונוחה.
אפשר לסכם ולומר שעבודות הגבס מספקות פתרון מגוון ואיכותי מאוד למגוון צרכים בבית. יחד עם זאת, על מנת ליהנות מהיתרונות הרבים שבשימוש בגבס, עליכם לשכור בעל מקצוע מומחה ואמין בתחומו אשר יקפיד על יישום נכון של חומרי הגלם בעבודתו תוך הקפדה יתירה על הגימור ושלבי העבודה שהרי זו הדרך היחידה להבטיח מוצר מוגמר איכותי שלא רק יראה טוב אלה יספק את הצורך שלשמו נבנה.